Turkish Cuisine – De Turkse recepten site

Cigkofte

Cigkofte komt van zuidoost Turkije en het wordt heel verschillend gemaakt. Je kunt zelf bepalen hoe heet je het wilt maken en dergelijke.. Cigkofte

betekenis: cig = rauw, kofte = gehaktbal.

Het is uiteindelijk wel rauw. Als vlees kun je het beste rundvlees (kan ook lam zijn)hebben. Het vlees moet geen vet bevatten.  (Het beste is om te vragen bij een Turkse winkel in je buurt. Het wordtvaak met veel peper, pittig bereid. Is wel een hele klus om het te maken.

Ingrediënten (8 personen)

• 500 gram supervers rundergehakt (bij voorkeur van ossenhaas, laat de slager het dubbel door de molen halen want hoe fijner hoe beter)

• 500 gram bulgur,
• 3 kleine blikjes tomatenpuree
• zout
• scherpe rode peper
• bosje lente-uien
• bosje peterselie.

Bereidingswijze

Doe gehakt en bulgur in een grote schaal en begin dit te kneden en krachtig met je handpalmen over de bodem van de schaal te wrijven. Het is de bedoeling dat de tarwe helemaal opgaat in het gehakt. Dit duurt wel een of twee uur! Voeg af en toe wat koud water toe als het mengsel te droog wordt. Voeg flink wat zout en rode peper toe en kneed verder. Dan kan de tomatenpuree, de lenteuien in stukjes en de gehakte peterselie erbij. En kneden maar weer tot je een mooi en smeuig mengsel hebt waar absoluut geen stukje tarwe meer in mag zitten. Het gerecht moet goed pittig zijn, dus als het wat flauw is mik je er weer een handje rode peper bij.

Je hebt een paar sterke handen en veel geduld!!

Tip
Serveer het mengsel op een mooie schaal met blaadjes verse (ijsberg-)sla, vergeet de schijfjes citroen niet , plakjes tomaat =. Pak met een blaadje sla wat van het mengsel, doe er citroensap over, rol het in het slablad op tot een “worstje” met tomaat.

Leave A Response

You must be logged in to post a comment.