• 200 gram Aşüre bugday ( ovale tarwekorrels) te vinden in alle Turkse winkels
  • 150 gram Witte bonen, goed omspoelen en uit laten lekken
  • 150 gram Kikkererwten, goed omspoelen en uit laten lekken
  • 8-10 gedroogde abrikozen, ( in heet water laten wellen en in fijne stukken snijden)
  • Eén sinaasappel
  • Eén appel
  • Een handvol krenten of rozijnen ( in heet water laten wellen en in fijne stukken snijden)
  • 300 gram suiker
  • Eén citroen
  • Om de Aşüre te garneren
  • Amandelschaafsel ( verse amandelen, ontvellen in kokend water en aanbakken in een pan)
  • Hazelnoten ( grof gemalen)
  • Walnoten ( grof gemalen)
  • Granaatappel ( gebruik alleen de zaden van de granaatappel)
  • Sesam ( aanbakken in een pan)
  • kaneel poeder

Aşüre een zoete traditionele dessert, dat in de eerste maand van de Arabische kalender wordt gemaakt op de 10de dag in de maand Muharrem. De naam Aşüre is ook afgeleid van Aşura wat in het Arabisch 10 betekend.

De Aşüre ken je misschien ook wel als het Toetje van Noach. Het dessert Aşüre is ontstaan in het Ark van de Profeet Noah (vzmh) toen hij met zijn schip de waterramp overleefde en besloot om een gerecht te maken met de etenswaren die op het schip aanwezig waren.

Bij het dessert Aşüre heb ik mooie herinneringen aan vroeger. Mijn moeder en oma die de Aşüre kommetjes in een schaal schenken en ik ze mag versieren en uitdelen aan iedereen die in de buurt woont.

Het bereiden van Aşüre is al een en al plezier maar als je het deelt, wordt het nog lekkerder!

 

 

 

 

De bereiding voor de Aşüre begint al de avond ervoor!

 

1.Spoel de tarwe met water en doe het in een diepe grote pan, voeg water in de pan en laat het water net een vingerkootje boven de tarwe uitsteken. Kook het een paar minuten, doe het vuur uit en

laat de tarwe rusten met de deksel erop tot de volgende dag.

2.Doe twee liter heet water in de tarwe en kook de ongeveer 1 uur, regelmatig omroeren.

3. Snij de gewelde abrikozen in kleine stukjes en laat de krenten/rozijnen uitlekken.

4.Boen de citroen en sinaasappel schoon en rasp de schil.,

5.Snij de sinaasappel in stukjes zonder het witte deel!

6.Schil de appel en snij hem in kleine stukjes,

7.Na een uur pruttelen voeg je de geraspte sinaasappelschil, geraspte citroenschil, stukjes gedroogde abrikozen, rozijnen/krenten, stukjes appel en sinaasappel toe in de pan. Vervolgens laat je alles nog 15 minuten door pruttelen op middenlaag vuur, regelmatig roeren.

8.Doe suiker in de pan al roerend en kook alles nog vijf minuten,

9.Haal de pan van het vuur en laat de Aşüre 20-30 minuten rusten met de deksel op de pan,

10. Verdeel de Aşüre over de kommetjes en laat ze afkoelen,

11.Garneer met een mengsel van gebakken amandelschaafsel, walnoten, hazelnoten, sesam, kaneel poeder en de zaden van de granaatappel.

 

Afiyet olsun!