Deze heerlijke balletjessoep vol met verschillende ingrediënten en boordevol aan  vitaminen
en dat komt goed nu zeker goed van pas tijdens de Ramadan. Ook een heerlijke opwarmer in de Koude winterdagen en een opknapper als je ziek bent! Kortom genoeg redenen om deze soep te blijven drinken.

 

 

Balletjes soep     (Köfteliçorba)  voor  6 personen.

 

Benodigdheden:

  • 300 gram runder/kalfsgehakt
  • Een halve waterglas met dunne gebroken tarwe ( Ince bulgur) te koop bij de Turkse winkel
  • 2 eetlepels Turkse  rijst ( te koop bij de Turkse winkel of gewoonAH)
  • Een halve waterglas kikkererwten
  • Een half bosje verse peterselie
  • 4 theelepels gedroogde basilicum
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel rode paprika poeder
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 ui
  • 1 aardappel
  • 1 Wortel
  • 8 Waterglazen met vers bouillon of een blokje bouillon. (het lekkerst is natuurlijk vers getrokken bouillon)
  • 3 eetlepels zonnebloemolie voor de saus.
  • 2 waterglazen Turkse Yoghurt ( Ik gebruik de blauwe emmervan het merk Silifke)
  • 1 ei
  • 1 eetlepel meel
  • 1 geperste citroen
  • Roomboter, gedroogde mint, rode chilivlokken

Nu gaat het echte werk beginnen, de voorbereiding van de Balletjessoep!

1Bij gerechten zoals Balletjes soep waar enorm veel verschillende soorten ingrediënten worden
gebruikt. Was je eerst de Fijne gebroken tarwe en de Turkse rijst in een ruime
hoeveelheid water, laat het daarna uitlekken. Daarna kook je de kikkererwten (voorgekookte kikkererwten gebruiken is ook gewoon mogelijk).

2Rasp de ui en knijp hetwater eruit. Snijd de peterselie in hele fijne stukken. Schil de aardappel en
de wortel en  snijd deze in fijne blokjes.

3Doe het gehakt, rijst, fijne gebroken tarwe, gedroogde basilicum, rode chilivlokken, zout, ui en
peterselie in een kom en kneed deze tot een geheel in 10 minuten.

4Pak een grote schaal of een oven schaal en strooi daar meel overheen. Maak mini köftebolletjes van het
gehaktmengsel  en plaats deze op de schaal. Schud het heen en weer zodat alle köftebolletjes met meel zijn bedekt.

5Bak de  fijngesneden wortel in de soeppan met zonnebloem olie in enkele minuten gaar. Voeg daarna 8 glazen verse of blokbouillon toe. Laat deze koken en voeg dan de aardappelen en de mini köfteballetjes toe en kook de soep nog  15-18 minuten door.

6 Voor de saus.  Mix de Turkse Yoghurt, ei, meel en het water van 1 citroen in een kom. Voeg beetje bij beetje enkele eetlepels soep toe aan de saus mix en roer deze goed om. Voeg het sausmengsel beetje bij beetje toe aan de soep. LET OP: Blijf de soep goed roeren en doe het echt beetje bij beetje!!  Blijf nog  5 minuten roeren en zet het vuur uit.

7 Botersausje voor boven de soep. Smelt roomboter in de pan en voeg wat gedroogde munt toe. Serveer deze over de soep heen.

 

 

Eet smakelijk oftewel Afiyet olsun!