• Ingrediënten:
  • Mengsel om de vellen deeg mee te besmeren
  • 3 eetlepels Turkse Yogurt 1 ei 1 Turkse theeglas met zonnebloem olie
  • De Börek
  • 2 pakken baklava deeg ( te koop in elke Turkse supermarkt) 2 ronde hompjes Turkse kaas, ik gebruik een mix van het merk Sütdiyari en Bulgaarse kaas.
  • 1 pak wilde spinazie van bv de AH, goed wassen en laten uitlekken.
  • 1 grote ui gepeld en fijngesneden.
  • 1 dessertlepel Turkse tomatenpuree.
  • Zout, peper, paprikapoeder naar smaak.
  • Olie om de spinazie mee te bakken.

Börek met kaas en spinazie van Baklavadeeg

 

Ik had gisteren zo een trek in börek met spinazie en kaas had geen yufka thuis in de koelkast wel nog baklavadeeg 2 pakken dus besloot ik voor het eerst om börek met baklava deeg te maken.

Het is nog goed gelukt ook en het is zeker voor herhaling vatbaar.

 

 

Bereiding:

 

1. Maak de pakken baklava deeg open en laat het deeg helemaal uitgerold rusten, doe dit voorzichtig want het deeg is erg dun.

2. Neem een wok of een diepe koekenpan en doe er een scheutje olie in,    bak de eerste 2 minuten eerst de uien glazig voeg daarna de Turkse tomaten puree en wilde spinazie toe.

Bak deze circa 5 minuten totdat de spinazie helemaal slap is geworden.    Voeg wat zout,peper en paprika poeder naar smaak toe en laat het mengsel afkoelen.

3. Neem een diepe kom en doe de ei, Turkse yoghurt en zonnebloem olie erin en meng deze goed doorelkaar.

4. Spoel de hompjes Turkse kaas af in water en verkruimel ze in de pan met spinazie vulling.

5. Verwarm de oven op 180 graden C.

6. Neem een ovenschaal en bedek deze met bakpapier.

7. Neem 1 vel baklava deeg en leg deze op de werkplank. Bestrijk het met mengsel van Turkse yogurt, zonnebloemolie en ei en herhaal dit totdat je 4 plakken heb.    Doe dit voorzichting omdat het deeg heel makkelijk scheurt. Mocht het scheuren ook geen ramp probeer het er danzo netjes mogelijk op te leggen.

8. Schep het mengsel in een lange streep   ->  ________ en rol de börek voorzichtig op en leg deze in de ovenschaal.

9. Herhaal dit totdat je geen vulling en baklavadeeg meer heb. 10.Bestrijk de börek met het overgebleven mengsel.

11.Doe de börek in de oven en bak deze circa 30 minuten. 12.Bedek de börek met een schone theedoek en laat deze 5 minuten rusten voordat je deze serveert.

 

 

Lekker met een kopje Turkse thee of een glas Ayran ( Turkse Karnemelk)

Variatie tip:  Probeer de vulling eens met   Aardappel en Kaas  of Gehakt!

 

( Ben in alle haast vergeten om een foto te maken van de börek op de serveerschaal, dat komt de volgende keer. Nu doen we het met een foto vande börek rechtstreeks uit de oven zodat jullie toch een idee hebben.)