Boza is overal  te koop in de winter. Vakantiegangers die een stedentrip naar Istanbul hebben
geboekt zullen de straatventers in de buitenwijken zien lopen en luidkeels: ‘Bóóóóózááááá horen roepen.

Boza is de oudste Turkse drank,  Ottomaan Imperium was het geweten om zijn leger met Boza te voeden. Het was het Energy drankje van toen en nog steeds is het populair.

In een wetenschappelijke studie  werd de Boza  uiterst gezond en voedend gevonden. Eén liter Boza bevat duizend calorieën, vitaminen van A tot en met E. Het is dé remedie tegen buikpijn, keelpijn en kriebelhoest.

Boza wordt warm geserveerd en ziet eruit als een Cappuccino besprenkelt met Kaneel en gedecoreerd met Kekers ( leblebi) Het ruikt kruidig en smaakt romig, zoet/zuur.  Het is een erg
machtig drankje. Na één kop voelt het alsof je een stevige lunch heb weggewerkt.

Ik denk dat dit drankje het goed zal doen onder de Nederlanders in de winter lekker voor de buis, onder de kerstboom of als opkikker bij de
Elfstedentocht. Is een keer wat anders dan Koek en Zopie.

Boza is bijna niet te verkrijgen in Nederland op enkele supermarkten na.

 

Hieronder volgt het recept voor Boza. Het vergt ontzettend veel tijd en je moet er de handigheid in hebben om het te laten slagen. Dit is echt een recept voor gevorderden maar iedereen mag het natuurlijk uitproberen. Exact dezelfde smaak als Boza in Turkije krijg je niet, omdat je toch met ander apparatuur werkt en de ingrediënten anders zijn als in Turkije.

 

Ingrediënten voor Boza:

 

Twee glazen Bulgur ( Te koop in Turkse supermarkten, ik gebruik het merk Duru)

20 kopjes water

2  eetlepels kaneel

Een half kopje Turkse yoghurt

Halve dessertlepel gedroogde gist

2.5 eetlepel suiker

2 eetlepels meel

Een halve eetlepel vanillesuiker

 

 

Voorbereiding:

 

Was de Bulgur en week deze met 11 kopjes water 1 nacht in een pan met gesloten deksel. Zorg ervoor dat de pan zich op kamertemperatuur
bevind.

Kook de Bulgur 2 uur lang op laag vuur. Haal de pan van hetvuur en pureer de Bulgur met een staafmixer en haal de gepuurde Bulgur door een zeef . Doe het mengsel nu in de koelkast.

Doe de Bulgur die niet door de zeef heen is gekomen terug in de pan en voeg daar 8 kopjes water aan toe en kook deze nog 1 uur op laag vuur.

Haal opnieuw de pan van het vuur en pureer de Bulgur met een staafmixer en daarna door een zeef en stop het mengsel in de koelkast

Doe het meel in een kleine pan en voeg 2/3 kop water doe en blijf roeren totdat het een dikke mengsel word. Haal de pan van het vuur en
voeg 2 eetlepelsuiker toe en blijf roeren totdat deze is gesmolten.

Wanneer het mengsel lauw is geworden voeg je de yoghurt toe.

Los de droge gist met ¼ kop lauw water op en voeg deze toe aan het mengsel. Laat het mengsel 30 minuten op lauwe temperatuur rusten.

Voeg de Bulgur mengsel uit de koelkast toe aan het meel/gist mengsel goed roeren en 2 dagen laten rusten. Af en toe roeren.

Voeg na twee dagen de Vanillesuiker en overgebleven suiker toe en blijf roeren totdat deze is gesmolten.

Warm serveren en met kaneel besprenkelen