Gevulde Ansjovis met Rijst ( Hamsi Pilav) is een Traditioneel Turks gerecht dat uit het gebied van de Zwarte Zee komt.  De bevolking van de Zwarte Zee zijn vis fanaten, er wordt veel gevist in dit gebied en vis gegeten. Een van de overheerlijke gerechten van dit gebied is Hamsi Pilav. Ansjovis visjes gevuld
met rijst en noten.

Het recept vind u hieronder.

 

Wat zijn de ingrediënten voor Gevulde Ansjovis met Rijst?

  • 1 kilo Ansjovis ( hamsi de visjes zijn niet groter dan 10 cm)
  • 4 eieren
  • 500 gram maïsmeel400 gram pandan rijst. Wassen en uitlaten lekker in vergiet. ( ik neem meestal het merk van de AH).
    Je kan ook gewoon Turkse rijst gebruiken maar ik vind bij dit gerecht pandan lekkerder omdat deze steviger blijft na bakken. Ik zou zeggen probeer het zelf uit.
  • 100 gram pijnboompitten ( andere noten zijn ook welkom mocht je deze niet in huis hebben)
  • Roomboter een volle eetlepel
  • Zout
  • 1 blokje maggi bouillon

 Voorbereiding:

1 Begin als allereerst met het schoonmaken van de ansjovis. De kop en de
staart gaan eraf en ook de ingewanden en de visgraat gaan eruit. Je houdt dus
alleen een schoon lijfje over. Was de vis en laat het water goed uitlekken in
een vergiet.

2 Doe de roomboter in een pan en bak de pijnboompitten
enkele minuten totdat ze een beetje bruin worden.  Voeg de rijst toe in de pan bij de
pijnboompitten. Voeg zout naar smaak toe en voeg de bouillon toe.  Voeg het water toe, dit moet een vingerkootje
boven het rijst uitsteken dit zal rond de 450-500 ml gram zijn. Laat dit binnen 8-10 droog koken.

3 Smeer de hapjespan in met
olie, vergeet de zijkanten niet! Doe de eieren in een schaal en klop e
eieren goed door elkaar met een vork of een mixer ( laat het niet schuimen,gewoon goed mengen)

4 Doe de maïsmeel op een bord. Rol de vis door het ei en
daarna door de maïsmeel. Begin met het bedekken van de pan met ansjovis, eerst
de zijkanten bedekken. Herhaal dit totdat de pan helemaal bedekt is.

5. Dan voeg je de rijst over   de vis heen zorg dat er wel een ruimte van
ongeveer 1-1,5 cm overblijft van de vis. Strijk de rijst glad. De stukjes
ansjovis die aan de zijkant eruit steken vouw je op de rijst. Je gaat daarna
weer verder met je procedure  ( vis door
de ei, daarna door het maïsmeel) om de rijst zo met ansjovis te bedekken.

6 Voeg wat olijfolie over de ansjovis heen. Deksel op de pan
en op midden laag vuur bak je de ene helft van de ansjovis visjes. Doe een
groot bord p[ de [a mem draai jet gerecht om. Doe de bis weer terug in de pan
op de helft wat nog gebakken moet worden. Dan nog 20 minuten bakken met de
deksel erop en je gerecht is klaar!

Afiyet olsun!