Een klassiek Turks gerecht met geschilde aubergines die ogen als zebra’s en een overvloed aan zonovergoten olijfolie. Het gerecht is vernoemd naar de ‘imam die flauwviel’ (Imam Bayildi), toen zijn lieftallige vrouw hem dit gerecht serveerde. De reden is onbekend, misschien wel door de schrik over het gebruik van veel peperdure olie, misschien van genot, want het is een verrukkelijk gerecht.

 

 

Ingrediënten:

  • 2 klein. aubergines
  • 2 eetlepelsolie
  • 2 eetlepels boter
  • 2 klein. gesnipperde uien
  • 3 middelgrote tomaten, van schil en zaadjes ontdaan en in stukken gesneden
  • 2 teentjes knoflook uit de knijper
  • 1 laurierblad
  • 1 stokje kaneel
  • 1/4 kopgehakte peterselie
  • 1/2 theelepel zout
  • versgemalen zwarte peper
  • 8zwarte olijven
  • 8 ansjovisfilets

 

Ontdoe de aubergines van hun stelen. Verhit de olie en bak de aubergines 5 minuten aan alle kanten. Haal ze uit de pan. Schil ze, snijd ze in de lengte doormidden en haal wat van het vrucht- vlees eruit. Verhit de boter en bak de uien 5 minuten tot ze goudgeel zijn. Voeg de tomaten toe en laat ze 10 minuten op een zacht vuur sudderen. Voeg de knoflook, het laurierblad, het kaneelstokje, de peterselie, zout en peper toe en laat het nog 10 minuten sudderen. Verwijder laurier en kaneel en vul de aubergines met het mengsel. Leg de aubergines in een beboterde vuurvaste schotel. Zet ze in een voorverwarmde oven en laat ze in 30 minuten bij 175 graden gaar worden. Garneer met olijven en ansjovisfilets en serveer warm.