Dit is de börek die mijn oma maakt. Een klassieke börek met gehakt, niet te veel poespas erin lekker simpele huis ingrediënten.

 

Benodigdheden:

 

Voor de vulling:

  • 250-300 gram gehakt
  • 3 middelgrote uien, gepeld en in fijne stukjes gesneden
  • Halve bos peterselie, gewassen en in fijne stukjes gesneden
  • 2-3 eetlepels olijfolie
  • 1 dessertlepel zwarte peper ( mag ook minder als je niet van teveel kruiden houd )
  • 1 theelepel rode chilivlokken
  • 1 dessertlepel zout

 

Voor de börek:

 

  • Een pak yufka ( te koop in alle Turkse supermarkten). Ik gebruik Baklavadeeg, dunne lange verpakking.
  • 2 eieren
  • 1.5 – 2 waterglazen met melk
  • Een halve Turkse theeglas met zonnebloemolie
  • Beetje roomboter om de ovenschaal in te vetten

 

 

Bereiden van de vulling

1. Rul het gehakt bruin samen met de olijfolie. Voeg de fijngesneden uien toe en bak deze samen met het gehakt totdat ze glazig zijn en de vocht van het gehakt is ingetrokken.

2.Laat de vulling afkoelen.

 

Bereiden van de Börek

 

  1. Haal de Yufka’s uit de verpakking en laat deze 10 minuten op “adem”komen
  2. Voeg het melk, 1 ei en de zonnebloemolie in een kom en meng deze met een mixer.
  3. Vet je ovenschaal in met roomboter en leg de eerste Yukfa eroverheen. Zorg ervoor dat de randen over de ovenschaal vallen.
  4. Snijd je tweede Yukfa in twee stukken en leg ze gekreukeld over de eerste Yufka heen en schenk wat van het melk/ei/olie mengsel eroverheen.
  5. Verdeel het gehaktmengsel in twee en voeg de eerste helft over de Yufka’s heen.
  6. Snijd de derde Yufka in twee stukken en leg deze verkreukeld over de Yufka met gehakt. Bestrijk het flink met het melk/ei/olie mengsel.
  7. Voeg het overgebleven gehakt mengsel over de Yufka.
  8. Plaats de vierde Yufka over het gehakt mengsel. Zorg ervoor dat de randen uit de ovenschaal vallen.
  9. Bestrijk de Yufka met ei/olie/melk mengsel.
  10. Vouw de Yukfa stukken die uitsteken naar binnen.
  11. Voeg de vijfde yufka als laatst eroverheen.
  12. Meng 1 ei met 3 eetlepels melk en giet dit over de laatste Yufka.
  13. Strooi wat nigellazaad of sesam eroverheen.
  14. Bak het in circa 30-45 minuten in de oven op 200C

 

Tip: Prik wat gaten met een mes in de börek. Dan schenk je het mengsel er makkelijker in.