Manlief’s favoriet is vlees en rijst en wanneer ik deze torentje met Koninklijke rijst maak is het helemaal feest.

Ingrediënten voor 10 personen

 

Voor het vlees

1 kilo lamsvlees in kleine dobbelsteenblokjes gesneden ( sotelik et) Een halve kilo champigons ( schoongeboent en laten wachten in citroenwater ( voorkomt vergeling) 3 rode puntpaprika’s gewassen en in fijne stukjes gesneden 2 eetlepels roomboter 1 eetlepel zonnebloemolie zout, peper, rode chilivlokken en tijm ( gedroogde)

Voor het rijst

3 koffiekopjes Surinaamse/Iranese rijst 75 gram roomboter 25 ml  olijfolie eetlepel Zout en kokend water 4,5 waterglas.

 

Bereiden:

1 Was het vlees en laat het uitlekken. Smelt wat boter in de pan en bak het vlees totdat alle vocht is opgenomen. Controleer of het vlees gaar is. Mocht dat niet zo zijn voeg dan wat kokend water toe in de pan en kook het vlees 20 minuten.

2 Neem een diepe kom en doe daar kokend water met zout in en schenk het rijst erin laat het een uur rusten.

3 Snijd de champigons en rode paprika in fijne stukken en bak ze in roomboter, voeg na enkele minuten het vlees erbij en bak nog 5 minuten verder en laat het rusten.

4 Spoel de rijst goed af met koud water totdat het water helder is. Laat de rijst goed uitlekken.

5 Neem een rijstpan en smelt de roomboter en olijfolie in de pan bak het rijst circa 5 minuten op laag vuur. Voeg 4.5 koffiekop met heet water toe aan de rijst en laat het 10 min koken. Zet na 10 min het vuur uit en bedek de rijst   met een schone theedoek of keukenrol enplaats de deksel weer terug op de pan.

6. Neem een schaal bedek de bodem met vlees gevolgd door rijst en tot slot weer vlees en draai het om. Nu is je koninklijke rijst klaar om geserveerd te worden!

 

 

Variatie tip:  Gebruik 1 gele, groene of oranje paprika. Voeg voor extra smaak een fijngesneden ui toe.

Lekker met: Çacik zie recept Turkish Cuisine