Kumpir is een flinke gepofte aardappel die in een oven gebakkenen waarvan het kruim geprakt is, samen met wat boter en Turkse Kasar kaas. De gepofte aardappel kan vervolgens gevuld worden met allerlei lekkere ingrediëntenstukjes zoals worst, maïs, olijven, stukjes augurk, stukjes olijf, stukjes, worst etc. Je kan nog wat saus er overheen, bijvoorbeeld ketchup en/of mayonaise of zelfs sambal.

 

 

Ingrediënten

  • 1 grote aardappel  het liefst ca 400-500 gram en ‘vrij kruimig’ of ‘vrij vast kokend’ Deze kan kopen bij diverse horeca groothandels onder de term ‘grillaardappelen’ of ‘baking potatoes’,
  • 20 gram Turkse kasar kaas (Kasar peyniri: te koop in Turkse winkeltjes) een andere alternatief kun je ook jonge Gouda kaas gebruiken. Wel zo jong mogelijk omdat deze sneller smelt
  • 1 klontje roomboter
  • 1 theelepel zout

 

Bereiding

  • Verwarm de oven op 210 graden voor 60 minuten.
  • Borstel de aardappel onder de kraan schoon met koud water en verpak de aardappel in een stuk aluminiumfolie
  • Pof de aardappel in de oven gaar gedurende met ongeveer 60 minuten in de oven
  • Rasp de (kasar) kaas op een bord (fijne stukjes)
  • Snijd de augurk in blokjes en leg ook deze op het bord naast de kaas en spoel de maïs goed af en leg dit ook op een bord.
  • Spoel ook de doperwten en laat deze vervolgens drogen.
  • Voeg vervolgens de doperwten met de mayo toe en roer geheel door elkaarin een schaaltje
  • Snij de worst in kleine stukjes. Wanneer de stukjes worst gaar zijn, kun je ze laten afkoelen in de pan.
  • Haal de aardappel uit de oven en maak de folie aan de bovenzijde open Maak een snee aan de bovenzijde van de aardappel:
  • Maak een snee aan de bovenzijde van de aardappel. Zodat de aardappel nog net niet doormidden is
  • Druk de snee in de aardappel open, bijvoorbeeld met een mes en vork
  • Prak met een vork het kruim in de aardappel fijn: probeer zoveel mogelijk van de binnenkant mee te nemen, dus ongeveer tot aan de schil. Pas wel op, want de binnenkant kan heet zijn
  • Voeg het klontje boter en de geraspte kaas toe aan het kruim en schep dit door de aardappel heen zodat het goed verdeeld is, gebruik hierbij een vork.
  • Pureer nu verder, je zult merken dat de boter zal smelten en de binnenkant van de aardappel heel zacht wordt.
  • Schep de doperwten met mayonaise in de opening die in de shcaaltje had
  • Schep vervolgens ook de maïs, augurk en worst in de aardappel
  • Om het af te maken kun je er bijvoorbeeld ketchup overheen spuiten of naar smaak saus over de aardappel

Eet smakelijk!