Het is bijna oud en nieuw en wat mag er dan niet missen op tafel? Juist, oliebollen. Wat is er nou lekkerder dan zelfgemaakte oliebollen. Hieronder oma’s oliebollen recept.

 

Ingrediënten voor de oliebollen

1 kg bloem

1 liter lauwe melk

80 gist

80 gram roomboter op kamertemperatuur

3 eetlepels witte basterd suiker

Sap van twee citroenen

Een snufje zout

3 verse eieren op kamertemperatuur

 

Ingrediënten voor de vulling

150 gram krenten

200 gram rozijnen

200 gram appels gewassen en in fijne blokjes gesneden

 

2 flessen zonnebloem olie Poedersuiker om de oliebollen mee te bestrooien!

 

Bereiding:

Wel de rozijnen en de krenten in warm water ( circa 15 minuten) en laat het daarna uitlekken.Besprenkel de appels met citroensap zo voorkom je vergeling.

Neem een kom en laat het gist in de lauwe melk oplossen. Neem een grote kom/bak en doe daar alle bloem in en maak in het midden een kuiltje.

Schenk de eieren en de boter in het kuiltje en meng deze goed doorelkaar.Voeg nu de suiker toe en blijf langzaam door mengen.

Schenk nu beetje bij beetje de melk/gist mengsel toe en draai deze zeer langzaam mee, totdat er een glad beslag ontstaat. Voeg nu de appels, krenten, rozijnen en restant van het citroensap toe.

Goed blijven mengen en als laatste snufje zout erbij.

 

Dek de grote kom/bak af met plasticfolie/schone doek en laten rijzen op de verwarming, kachel of andere warme plek in het huis voor circa 30 minuten. Kneed opnieuw het deeg en laat het nog een keer 30 minuten rijzen.

Verwarm na 30 minuten een flinke scheut olie in een grote pan met een dikke laag op een temperatuur van 175 graden C.

Maak 2 juslepels/ijslepels vochtig en maak bolletjes van het deeg en laat het in de goed verwarmde olie glijden. Bak de oliebollen goed bruin in circa 8 minuten regelmatig omkeren.

Wanneer deze bruin zijn zijn ze gaar.  Laten uitlekken op een uitlekbord met keukendoekje Niet opelkaar stapelen.

 

 

Wanneer de oliebollen zijn uitgelekt serveren op een schaal met poedersuiker erbij.

 

 

Let op!

Bak niet teveel oliebollen in één keer. De oliebollen hebben goed de ruimte nodig om rond te zwemmen in de olie. Wanneer je teveel oliebollen in één keer bakt daalt de temperatuur.

Laat de oliebollen goed uitlekken!

 

Variatie tip:

Lust je geen appels of juist geen krenten en rozijnen, kun je er ook gewoon voor kiezen om neutrale oliebollen te bakken je laat dan het fruitgedeelte achterwege.

 

Eetsmakelijk!!