De Britten hebben High tea met allerlei zoete lekkernijen en de Turken hebben Bes Çayi ( 17:00 uur thee) waarin alle vrouwen uit de buurt bij elkaar komen om allerlei lekkere zoete en hartige hapjes te bemachtigen onder het genot van een heerlijk glaasje echte Turkse thee.

Bij zo’n Bes Çayi mag de börek natuurlijk niet missen. De Roos börek wordt heel vaak bij Bes Çayi opgediend.

Bereiding van de Roos Börek 

 

Ingrediënten voor vulling met kaas

  • Neem 2 hompjes Turkse kaas ( ik gebruik een mix van Sütdiyari en Bulgaarse kaas)
  • Twee eiwit
  • Peper naar smaak.
  • Peterselie fijngesneden ( zelf doe ik dit niet)

 

Voeg de bovenstaande ingrediënten in een kom en plet het kaas met een vork plat. Goed mengen.

 

Ingrediënten voor vulling met gehakt

  • Half kilo gehakt
  • Zonnebloemolie om te bakken
  • Fijngesneden ui
  • Zout
  • Peper
  • Chilivlokken
  • Een theelepel Turkse tomatenpuree ( Salça)
  • Fijngesneden peterselie

 

Neem een pan en rul het gehakt samen met de fijngesneden uitjes in zonnebloemolie bruin. Neem de pan van het vuur en voeg naar smaak wat zout, peper en chilivlokken toe . Voeg als laatst de fijngesneden peterselie toe en laat het mengsel afkoelen.

 

Ingrediënten voor de Börek

  • Een pak loempiavellen
  • 1.5 waterglas met Turkse Yoghurt
  • 2 eieren
  • 1 Turkse theeglas met zonnebloem olie
  • Een halve pak bakpoeder

 

Neem een kom en meng de bovenstaande ingrediënten ( behalve de Loempiavellen).

 

Bereiding Roos börek

 

  1. Neem een loempiavel en smeer deze aan beide kanten goed in met het bovenstaande mengsel.
  2. Leg de loempiavel plat neer en strooi het gehakt of kaasmengsel diagonaal op de loempiavel.
  3. Rol je loempiavel naar de tegenoverstaande punt toe. Het mengsel is nu goed bedekt in de loempiavel en ziet eruit als een lange sigaar.
  4. Neem de zijde en rol eromheen.
  5. Zet de Roos börek op bakpapier op jou ovenplaat en verwarm alvast de oven op 200 graden C.
  6. Herhaal dit met de loempiavellen totdat je geen mengsel/vellen meer over heb.
  7. Smeer als laatst nog extra eigeel en een heel klein klontje boter over de börek ( geeft een heerlijke smaak)
  8. Haal de börek eruit als het een goudbruine kleur heeft ( circa 30 minuten)

 

 

Meerdere variaties aan vullingen zijn mogelijk bv.

Kaas met spinazie mengsel ( vergeet de spinazie niet eerst voor te bakken)

Gehakt met aardappel mengsel

 

 

 

Afiyet olsun!