Sahlep is een traditioneel Turks Orchidee drankje. Het is dik en romig van smaak. Het is het ideale winterdrankje en helpt goed tegen
verkoudheid en hoesten. Sahlep wordt warm geserveerd met een snufje kaneelpoeder.

Wat is Sahlep en hoe wordt deze gerijpt?

Sahlep wordt gemaakt van orchidee knollen. Elk van de sahlep orchideeën bestaan uit twee knolletjes. De oude knol is gerimpeld en verschrompeld en bruin van kleur en de ander heeft een lichte kleur, is bolvormig en de dochter van de oude knol. In het Turks heet zij ´Iyisi´ (de goede).

Het oogsten van de Sahlep wordt voornamelijk door vrouwen, kinderen en schaapherders in de arme gebieden van Anatolie gedaan. Zij trekken de heuvels op en gaan opzoek naar de exotische bloemen.

 

De hele plant wordt uitgegraven, echter zijn alleen de dochterknolletjes voor hen van commerciële waarde. Eerst krijgen de knollen een
grondige wasbeurt. Daarna gaan ze in kokend water, Ayran (Turkse karnemelkwater aangelengde yoghurt) of volle boerenmelk. Dat is afhankelijk van de verschillende tradities per streek.

De knollen worden afgespoeld met koud stromend water en gedroogd op een uitgespreid doek op een erf of aan een draad geregen aan de
boomtakken in de zon. Tijdens het drogen en imkrimpen van de Sahlep knolletjesverliezen ze 75% tot 80% van hun gewicht. De Sahlep knolletjes worden keihard en wanneer ze op een goede manier gedroogd zijn kunnen ze nog jaren lang bewaard worden zonder dat ze hun kwaliteit of smaak verliezen.

Zuivere Sahlep poeder is in Nederland niet te verkrijgen. Bijna alle Turkse supermarkten verkopen wel kant en klare Sahlep in
poedervorm. De Sahlep is al gemengd met suiker, meel en meelpoeder. Het enige wat je hoeft te doen is 10 gram Sahlep poeder met melk aan de kook brengen. In een kopje gieten en een snufje kaneelpoeder eroverheen besprenkelen en drink smakelijk!