Semsubek is een gesloten pizza rijk gevuld met gehakt, ook wel bekend als de Turkse Calzone. Bij dit gerecht moet ik altijd aan de zondagmiddag bij mijn oma denken, waar alle kleinkinderen waaronder ik allemaal smachtend in de keuken staan te wachten totdat de Semsubek uit de oven mag en mijn neefjes en ik deze blazend en gillend opeten onder het genot van de huisgemaakte Ayran met extra veel schuim.

De voorbereiding van dit gerecht is circa 1.5 uur maar het is dubbel en dwars waard. Met dit gerecht krijg je niet alleen je klein/kinderen blij maar iedereen in je omgeving die mag meegenieten!

 

Ingrediënten:

Voor het deeg:

 

  • 1 glas Turkse Yoghurt ( ik gebruik van het merk
    Silifke blauwe emmer)
  • 4 eieren
  • 1 glas zonnebloemolie
  • Meel,zout

 

 

Voor de vulling:

  • 4 uien gepeld en zeer fijngesneden
  • Een halve kilo gehakt
  • 300 gram groene Turkse pepers fijngesneden
  • 3 eetlepels Turkse tomatenpuree ( Salça)
  • Voeg naar smaak Turkse hete tomatenpuree toe(
    Aci biber salçasi). Ik doe 1 volle eetlepel .
  • Zwarte peper, zout en Yenibahar ( te koop in de
    Turkse supermarkt)

 

 Voorbereiding:

1 Voeg 5 glazen meel met zout toe in een diepe kom en maak een diepe kuil.

2 Giet de zonnebloemolie in de kuil en kneed de ingrediënten  goed doorelkaar en maak er
een samenhangend deeg van.

3 Bedek het deeg met magnetronfolie of een doek en laat het 45 minuten rijzen.

4 Rul het gehakt met tomatenpuree in olie. Voeg daarna de uien en pepers toe.

5 Maak bolletjes van het deeg ten grootte van een ei. Rol deze ten grootte van een dessertbord en   vul deze met de vulling en klap het dicht. De Semsubek heeft nu een vorm van een halve maan. Herhaal dit net zo lang totdat je geen deeg en vulling meer over heb.

6 Bestrijk de Semsubek met eigeel en plaats deze op een ovenplaat met bakpapier in een voorverwarmde oven van 200 graden Celsius.

7 Bak de Semsubek in circa 30 minuten gaar en stapel ze op elkaar en bedek het met een vochtige schone theedoek.

Tip: Serveer de Semsubek warm met een frisse  Rucola Salade en een ijskoude glas Ayran.