Turkish Cuisine – De Turkse recepten site

Turks Fruit met Pistache (Lokum)

Iedereen die weleens in Turkije is geweest heeft wel kennis gemaakt met Turks Fruit ( Lokum). Turks fruit ( Lokum) is een zeer zoete lekkernij die veel in  Turkije wordt gegeten en aangeboden. De lekkernij bestaat voor een groot deel uit  suiker,fruit, kokos en gelei. Je heb ze in verschillende kleuren, formaten en vullingen zoals; hazelnoot, rozenwater, amandel, pistache en nog veel meer!

Hieronder volgt het recept voor de Turkish cuisine lezers die het een keer zelf willen maken i.p.v. te wachten totdat je het een keer aangeboden krijgt bij een Turkse familie of in de winkel koopt. Het recept is niet zozeer moeilijk te bereiden maar het vergt wel tijd. Doe dit wanneer je een hele middag of hele dag vrij bent, lekker op je gemak zonder je te haasten.

Benodigdheden

* 1 sinaasappel
* 25 gram gepelde pistachenootjes
* 250 gram suiker
* 2 blaadjes gelatine
* 5 eetlepels maïzena
* 1 eetlepel citroensap
* 3 eetlepels poedersuiker
* ½ eetlepel olie om in te vetten

*0.5 dl water voor in de pan

 

Bereiding:
1.  Boen de Sinaassappel goed schoon en rasp de schil  en pers de sinaasappel uit.

2. Hak de Pistachenootjes in fijne stukken.

3. Neem een pan en voeg 0.5 dl water toe samen met het sinaasappelsap en de rasp. Breng deze aan de kook en voeg het suiker en al roerend laten oplossen.

4. Week de gelatine ca. 5 minuten in  koud water.

5. Bewaar 1 eetlepel van de maïzena. Gebruik de rest van de maïzena voor een papje van 3 eetlepels water en 1 eetlepel citroensap. Roer dit mengsel goed doorelkaar.

6. Voeg het mengsel al roerend aan de siroop toe. Laat het mengsel nog 5 minuten koken op hoog vuur totdat het siroop ingedikt en stroperig is.

7 Neem de pan van het vuur, knijp de gelatine goed uit en laat deze al roerend in het hete sirooop oplossen.

8. Roer de pistachenootjes er door.

9. Vet nu de cakevorm in met olie. Schenk het siroop erin en laat het  minstens 8 uur in de koelkast afkoelen en opstijden.

10 Zeef het achtergehouden maïzena samen met het poedersuiker.

11. Bestuif de plank met het helft van het mengsel leg het Turks fruit ( na 8 uur) erop. En snijd het Turks fruit met een natgemaakt scherp mes in 21 stukjes.

12. Strooi nu de rest van het poedersuiker/maïzena poeder eroverheen. Wentel de blokjes erdoorheen zodat ze van alle kanten bedekt zijn.

13. Eet smakelijk!

 

Tip:  Bewaar het Turks fruit in een afgesloten trommel met stukjes bakpapier ertussen ( voorkomt dat het gaat kleven). Het Turksfruit is ongeveer twee weken houdbaar.

 

 

Tip: Serveren bij een kopje thee of koffie, liefst zonder suiker!

Leave A Response

You must be logged in to post a comment.