Cacik is een yoghurtgerecht met knoflook en komkommer. Het is eigenlijk een voorgerecht dit noemen we in het Turks meze, maar zelf vind ik het lekker als bijgrerecht.

 

 

 

Wat heb je nodig ?
• 0,5 l Griekse yoghurt of kwark
• 2 komkommers
• 3 teentjes knoflook
• 1 eetl dille (vers, diepvries of gedroogd)
• 1 tl gedroogde muntblaadjes
• 1 eetl wijnazijn of citroensap
Materialen
• komkommerschaaf, vergiet, schaal, knoflookpers

 

Bereiden

Rasp de komkommer in hele kleine plakjes en snijd die dan weer zo klein mogelijk. Laat even uitlekken.

Yoghurt in een schaal doen en wat opkloppen. Knoflook erboven uitpersen, beetje zout erbij. Goed roeren en proeven of het pittig genoeg is. Doe de fijngesneden muntblaadjes erbij en roer de komkommer door de yoghurt.

Druppel er wat olijfolie op, strooi wat dille er over en een heel klein beetje paprikapoeder. Een gewone yoghurt is te dun!

Als je Turkse komkommers kunt bemachtigen is dat nog echter (Want die bevatten wat minder water en zijn pittiger).

variatie: voeg 2 kleingesneden hardgekookte eieren en 100 g  gehakte walnoten toe.

TIP: Lekker met knapperig Turks brood uit de oven!