• Ingrediënten:
  • •2 waterglazen met Turks rijst ( Ik gebruik het merk Tosya en soms Baldo)
  • •¼ waterglas met Turkse Gerst vermicelli te koop in Turkse supermarkten
  • •Een kippenbouillonblokje of vers bouillon circa 2.5 waterglas
  • •Roomboter eetlepel
  • •Bertolli boter halve eetlepel
  • •Een paar druppels olie
  • •Theelepel zout
  • •Citroen een paar druppeltjes

Turkse rijst zo lekker, zo vol van smaak! Hieronder vind u een basis recept van Turkse Pilav/Rijst. De Turken beoordelen elkaars kookkunst aan de hand van je Pilav. Als je pilav goed is, dan ben je een goede Turkse kok!  De Turkse rijst leer je maken door te oefenen, te voelen en natuurlijk door met veel liefde te bereiden.

 

Hieronder vind u het recept.

 

Laat het rijst weken ( 5 a 10 minuten)  in heet water met zout en een paar druppels citroen.

Spoel het goed af en laat het water goed uitlekken in een zeef.

Smelt de roomboter, Bertolli boter en de olie in een pan en bak eerst de Gerst vermicelli enkele minuten.

Voeg nu de rijst toe en bak deze nog 5 minuten mee.

Gebruik  ( warm) vers bouillon of smelt een kippenbouillon in 2.5  glas heet water en voeg deze toe aan de rijst. Het bouillon moet  ongeveer een halve cm boven de rijst uitsteken, niet meer anders krijg je pap.

Voeg een theelepel zout toe en meng het  goed en voorzichtig in de pan op middenlaagvuur.  Wanneer het begint te koken zet je de pan op laag vuur en plaats je de deksel erop. Bij Tosya pirinc laat je de rijst circa 10 minuten koken.

Daarna dek je de rijst af met een keukenrol en laat de rijst minstens 15 minuten rusten voor serveren.

 

 

Tip:  Gebruik een houtenlepel om het rijst de mengen en op te scheppen, met een houtenlepel voorkom je dat je de rijstkorrels breekt.

 

LET OP! Gebruik je Turkse Rijst van het merk BALDO dan dien je de rijst 17 minuten te koken.