Een typisch traditioneel Turks gerecht is Güveç , een Turkse stoofpot met vlees of vis en groente uit de oven. Vandaag heb ik Turkse stoofpot met kip gemaakt. Hieronder kun je het recept terug lezen.

 

Ingredïenten :

  • 1 kipfilet, gewassen met azijn en zout en in kleine (dobbelsteen) blokjes gesneden.
  • 2 groene pepers gewassen en fijngesneden ( ik heb hete pepers gebruikt omdat ik van pittig hou)
  • Een halve rode paprika gewassen en fijngesneden
  • Een halve Gele paprika gewassen en fijngesneden.
  • 2 uien, gepeld en fijngesneden
  • 10 mini champion, geboend en door 4 gesneden
  • Een volle dessert lepel salça ( Turkse tomaten puree, ik gebruik het merk AFKA)
  • Een halve dessert lepel hete salça ( Aci biber salça, ik gebruik het merk Öncü)
  • Een kom Jongbelegen/oude kaas geraspt ( ik rasp zelf uit een blok omdat het dan lekker grof wordt)
  • Een volle eetlepel fijngehakte verse peterselie.

 

Voorbereiding.

 

  • Doe een kwart waterglas met zonnebloem olie in de pan en bak
    de uien hier enkele minuten op laag   vuur en voeg de Turkse Tomatenpuree en de Turkse hete tomatenpuree toe en bak nog
    een paar minuten.

 

  • Voeg nu de kip erbij en roer regelmatig om, voeg na 3 minuten alle groenten toe en bak nog 7 minuten door.

 

  • Schep het mengsel in een güveç ( Turkse stoofpot) en voeg
    nog een paar eetlepels water toe. Verwarm de oven op 200 graden.   Besprenkel de Güveç gul met belegen/oude
    kaas en strooi wat fijngehakte verse peterselie eroverheen en stop de Güveç nu
    20-25 minuten in de oven.

 

Tip: Borrelend serveren, met een flink stuk vers Turks brood
dippen en eten!

 

( Kip kan vervangen worden door Schapenvlees of Gamba’s)