Wist je dat Turken dol zijn op brood? En bij het avondmaaltijd ook brood nemen? Brood is meer dan alleen maar een eerste levensbehoefte, het is symbolisch geworden en wordt gebruikt in vele spreekwoorden, netzoals in het Nederlands. In Turkije heb je de bekende gezegde ‘ekmek aslanin agizinda’, dat betekent letterlijk ‘brood ligt in de bek van de leeuw’. Men probeert hiermee de op dat moment slechte economische toestand van het land aan te geven. Bijvoorbeeld als de prijzen omhoog gaan en hierdoor alles duurder wordt voor de bevolking. Het meest bekende broodsoort is de pide. De oorsprong van pide ligt volgens de verhalen bij de Bedoeinen, een nomadenvolk. Bij het vallen van de nacht zetten zij hun tenten op en beginnen met het voorbereiden van de avondmaal. Graanpoeder en water werden tot platte rondjes gekneed in open vuur. Melk bewaarden Bedoeinen in buidels van schapen -en geitenhuiden waardoor er ‘s nachts een dikke yoghurtachtige massa ontstond. Op deze wijze is er een combinatie van brood met yoghurt ontstaan die ook bij veel hedendaagse pide gebruikelijk is.

In sommige culturen in het Midden-Oosten wordt het platte brood gebruikt als vervanger van een bord. Het vlees wordt in het broodje geschept en kan op die manier uit de hand worden gegeten of het wordt gebruikt om sauzen mee op te scheppen.