Yaglama    ( De Turkse Lasagne)

Yaglama is een gerecht wat uit de streek van midden Turkije uit de stad Kayseri komt. Het gerecht bestaat laagjes deeg met gehakt vulling ertussen en het wordt geserveerd met yogurt in knoflook.  is een gerecht uit Kayseri, een stad in het hart van Turkije. Het bestaat uit gestapelde laagjes deeg met daar op een
tomatensaus met gehakt. De laagjes eet je per drie of meer  gerold en gedoopt in yoghurt met knoflook (sarimsakli yogurt).

 

Ingrediënten voor het deeg:

  • 1,5 waterglas met lauw/warm water
  • 1 Turkse theeglas lauwe melk
  • 1 pakje instant deeg ( yas maya)
  • 1 dessertlepel zout
  • Meel ( hoeveel het mengel op zich neemt)

 

Voeg het water toe in een kom en los het pakje instant deeg op en voeg de rest van de ingrediënten toe en kneed het deeg 10/15 minuten lang. Laat het deeg nu rusten en bereid de vulling voor.

 

Ingedriënten voor de vulling:

  • 500 gram gehakt
  • 3 uien, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 eetlepel Salça ( Turkse tomatenpuree)
  • 3-4 teentjes knoflook gepeld en geperst
  • 2 tomaten
  • 3 groene peper
  • ¾ water glas met
  • Zout, rode paprikapoeder, rode chilivlokken en Tijm.

Niet de vergeten de kom met Turkse yoghurt en de gepersteteentjes knoflook en een snufje zout

 

Rul het gehakt bruin in de olie en voeg daarna defijngesneden uien, peper en knoflook toe. Voeg als laats de gepelde tomaten in blokjes toe en voeg ongeveer een half glas warm water toe ( dit zorgt ervoor dat het mengel niet te vettig wordt) en laat het mengel circa een kwartier koken.

Verdeel het deeg in kleine bolletjes ( net zo groot als een walnoot) en rol deze uit in de grote van een dessertbord.  Bak deze in de pizza pan/Silex of gewoon in een koekenpan.  En maak er twee stapels van. Leg de wrap in de schaal voeg 2 eetlepels mengsel toe ( goed verspreiden over de hele wrap!) en vervolgens leg je weer een wrap er op en herhaal je dit
totdat je geen wraps meer over heb. Het liefst zien we de stapels Torenhoog.

 

Tip: Serveer de Yaglama direct nadat je deze heb voorbereid!

Afiyet olsun