Turkish Cuisine – De Turkse recepten site

dolma’s met rijst (Yaprak sarma)

De minibusjes die in Turkije als bus worden ingezet worden ook wel dolmas (dolmus) genoemd. Dat komt omdat er vaak veel mensen in het kleine busje gepropt worden, net zoals een druivenblad* gevuld wordt met rijst of gehakt.

Ja, niet alleen het frisse blad van bieten is eetbaar, ook voor de bladeren van een druivenplant geldt dat. Dolma’s met rijst (vaak vegetarisch) eet je meest koud, terwijl de met gehakt gevulde dolma’s bij voorkeur warm gegeten worden.

 

Ingrediënten

– 1 potje wijnbladeren
– 1 1/2 el olijfolie
– 1 fijngehakte ui
– 2/3 kop rijst – 1 1/2 kop water
– 1/2 kop fijngehakte rozijnen (1 nacht geweekt in water)
– 1 kop pijnboompitten – 1 el fijngehakte peterselie
– zout en peper naar smaak – 1 mespuntje kaneel
– 2 gepelde tomaten in stukjes – water – sap van 1 citroen

De bereidingswijze

Spoel de wijnbladeren voorzichtig onder koud stromend water af. Sauteer de ui goudbruin. Voeg de rijst toe en sauteer al roerend 3 minuten. Doe water, rozijnen en pijnboompitten erbij. Roer het goed door elkaar, doe een deksel op de pan en laat het mengsel 25 minuten sudderen tot het water geheel is opgenomen. Haal de pan van het vuur en roer de peterselie, zout, peper, kaneel en de tomaten erdoor. Vul de wijnbladeren met dit mengsel. Bekleed een casserole met de overgebleven wijnbladeren. Leg de gevulde wijnbladeren erop, afgewisseld met een laag bladeren. Verzwaar ze met een bord, doe een deksel op de casserole. Breng het aan de kook en laat ze op een zacht vuur ongeveer 1 uur sudderen. Laat de gevulde bladeren afkoelen in de casserole. Giet ze af en serveer ze koud.

 

Je kunt natuurlijk ook kant en klare dolma’s kopen uit blik.

Leave A Response

You must be logged in to post a comment.